“Ko bo umrla zadnja čebela, človeštvo ne bo živelo več kot štiri leta.
Ko ni več čebel, ni več opraševanja, ni več rastlin, ni več živali, ni več ljudi.”

— Albert Einstein

MEDENI DAN

Dan posvečen soodvisnosti med čebelami in ljudmi.

Trajnostno sobivanje z okoljem že dolgo ni več samoumevno ravnanje, kot je bilo lastno našim prednikom. Postalo  je pereč problem, s katerim se od narave odtujeni človek zadnjih nekaj generacij spopada po vsem svetu. Na naši generaciji je, da se za trenutek ustavi in se zazre kam drvi! Naše bivalno okolje se iz leta v leto spreminja, saj ga ves čas preoblikujemo, da bi zadovoljilo naše potrebe. Znova in znova nam daje vse, kar potrebujemo za življenje.

Ozrimo se nazaj in obudimo spomin na otroštvo, ko smo se podili po pisanih travniški sadovnjakih. Samo v nekaj desetletjih so jih zamenjali hektarji njiv in različnih intenzivnih nasadov sadnega drevja in vinogradov. Prav, če nas je v to sililo preživetje, a zdaj je zadnji čas, da nekaj vrnemo temu okolju, naravi, materi Zemlji.

Slovenija je v zadnjih letih naredila velik napredek na številnih področjih varovanja in zaščite okolja in naravnih virov, v zadnjem letu pa je s svojimi prizadevanji dosegla tudi, da so Združeni narodi 20. maj uradno proglasili za Svetovni dan čebel. Dan ko bi se naj posameznik vprašal, ali smo res odvisni od teh žuželk in ali resnično narekujejo ritem življenja?

Program dogodka Medeni dan

MEDENI PARK

Največji medonosni park z avtohtonimi slovenskimi rastlinami.

Projektu Medeni park smo namenili nekaj več kot 2,5 hektarja travnikov, ki smo jih spremenili v ekstenzivne travniške sadovnjake, na katerih bo vladala biotska raznovrstnost, značilna za naše področje.

Na površinah smo zasadili več kot 10.500 sadik rastlin, to je več kot eno rastlino za vsakega desetega prebivalca Maribora z okolico. Simbolično želimo namreč v park preslikati številčnost populacije našega mesta in hkrati pokazati, da je tudi v tako velikem mestu možno narediti spremembo v smeri ohranjanja in varovanja narave.

Park medonosnih rastlin je zasnovan tako, da bodo imele čebele skozi vso leto zagotovljeno raznovrstno in kakovostno ekološko pašo. Nagonsko opraševanje čebel in drugih žuželk je naša prihodnost, je prihodnost naših otrok in prav je, da se temu posvetimo vsi, ki nam je mar za naš jutri.

Pridružite se nam na dogodku

KDO SVA?

Petra in Bogdan Mak, Posestvo SONČNI RAJ

Sva Petra in Bogdan Mak, lastnika Posestva SONČNI RAJ in kreatorja vseh vsebin, ki jih ustvarjamo na posestvu.

Za nakup zapuščene kmetije sva se odločila zaradi želje po stiku z naravo. V otroštvu sva bila oba tesno povezana z naravo, podeželjem, domačim okoljem. Ta občutek zdaj v sebi ponovno obujava. Iz tega prihaja želja po tem, da ustvarjava v naravnem okolju in hkrati vzpodbudiva še koga, da ubere nama podobno pot. Ekološko kmetijstvo, za katerega sva se odločila, temelji na poslušanju in razumevanju narave, saj je to tudi naš namen bivanja na Zemlji.

Po osnovni izobrazbi nisva kmetovalca, sva ekonomistka in inženir lesarstva. A ravno v tem je najin čar, da si želiva novih izkušenj, novih znanj in učenja, s katerim bova lahko bogatila okolje, v katerem živiva in delujeva. Živiva sedaj in za trenutek v katerem sva, prepuščava se občutku in zaupava v stvari, ki se nama dogajajo. Pri tem pa poslušava našo veliko učiteljico – naravo in njene ritme.

Obiščite nas na Posestvu SONČNI RAJ

RAZLOG

Želja po trajnostnem razvoju, ohranjanje naravne dediščine in zavedanje o pomembnosti okolja.

Posestvo SONČNI RAJ (www.mismobio.si) v tesni povezavi z zavodom SONCE, zavodom za razvoj kakovosti življenja, ki je nastal z namenom pomagati ljudem ter jim pokazati raznolikost in povezanost sveta, ki nas obdaja. Poslanstvo zavoda Sonce je ohranjanje naravne dediščine, spodbujanje k naravnemu načinu življenja v naravnem okolju ter ozaveščanje javnosti o pomembnosti varstva naravne dediščine.

Želja po trajnostnem razvoju in zavedanje o pomembnosti okolja, v katerem živimo, sta glavna razloga za ustvarjanje največjega medonosnega parka v Sloveniji. Z avtohtonimi starimi slovenskimi rastlinami želimo vzpodbuditi zavedanje, da je to naša tradicija, da so to naše vrste in sorte rastlin, ki so sobivale z nami v naši preteklosti in zato definirajo obstoj našega naroda, ki ima svojo preteklost in zgodovino.

Razmislimo še enkrat o misli, ki jo je izrekel Albert Einstein, a ji še zdaj ne verjamemo povsem in se nočemo sprijazniti z njegovim videnjem pomembnosti sveta žuželk.

Pomagajte nam in postanite naš partner

MEDONOSNE RASTLINE

Ena rastlina za vsakega desetega prebivalca Maribora z okolico.

Drevoredi, ki so nekoč krasili številne travniške sadovnjake, so ponovno obujeni. Glavna prometna povezava med kmetijo in lokalno cesto je obogatena z drevoredom lip in lipovcev, saj je list lipe že stoletja simbol slovenstva, povezanosti, združevanja.

Pobočja posestva smo zasadili s starimi sortami sadnega drevja, kot so jablane, hruške, češnje in slive. Družbo jim bodo delali orehi in leske, ki so prav tako značilni za štajersko pokrajino.

Z drevesnimi zasaditvami želimo prikazati številne naravne oblike sobivanja rastlin in z različnimi primeri pokazati oblike podrasti, grmov, rož in trav, ki si smiselno sooblikujejo svoj prostor pod soncem. Med njimi so tudi spomladanski žafran, zvončki in trobentice, pa tudi številne druge rožice in trave, ki so značilne za našo okolje.

Katere medonosne rastline smo zasadili?

Dogodek Medeni dan se bo pričel ob 10.00 in trajal predvidoma do 18.00 ure.

Ves dan vam bodo na razpolago različne stojnice na katerih si boste kupili različne izdelke. Med njimi boste našli zanimive knjige, vrče, čili omake, med in druge izdelke slovenskih kmetij.

Animacija za otroke: brezplačno risanje panjskih končnic, 3d svet čebel, poslikava obraza

Animacija za odrasle: naravna kozmetika z Metko in Tino – brezplačno, Zipline spust Čebelji let, samooskrba z Ano Vovk Korže – brezplačno

Hrano bo za vas pripravljal MasterChef Slovenije Darko Klemen, vegetarijanske dobrote pa Ekološka kmetija BIODOBRO. Za napitke bo poskrbljeno. Za brezskrbno sprostitev v naravi vas prosimo, da ste primerno oblečeni in obuti. S seboj si prinesite kakšno deko ali ležišče na katerem se boste lahko sprostili ali samo uživali ob poležavanju v naravi.

Program dogodka Medeni dan Pridružite se nam na dogodku