Simfonija narave. Stare slovenke sorte jablan, hrušk, češenj in sliv v družbi z orehi in leskami –
zasajene v sožitju in sozvočju z grmovnicami, rožami in travami.

— Posestvo Sončni raj

Medeni park na Posestvu SONČNI RAJ

Med griči vinogradov, stran od mestnega vrveža Maribora se na svojem hribu razprostira skriti zaklad. Kmetijsko posestvo, ki je dolga leta počivalo, nas je poklicalo, da ga spremenimo in približamo ljudem oziroma obudimo njegovo rodovitno zemljo.

Sonce, vir energije, zemlja, ki nam daje vse kar potrebujemo za življenje, in ljubezen do narave so sile, ki so nas usmerile ustvarjati Posestvo SONČNI RAJ.

Posestvo leži v naselju Vodole, ki ob Celestrini, Grušovi, Hrenci, Malečniku, Metavi, Nebovi, Ruperčah in Trčovi sestavlja krajevno skupnost Malečnik – Ruperče, ki je del Mestne občine Maribor.

Naselje, ki se razprostira na nekaj manj kot dveh kvadratnih kilometrih, leži na povprečni nadmorski višini 322 metrov in ima 222 prebivalcev. Površine so v večini kmetijsko obdelovane, saj je kraj znan po številnih z vinsko trto zasajenimi gričih. Skozi kraj poteka Mariborska vinska cesta, ki jo letno obiščejo številni turisti.

Medonosne rastline

GOZDNA DREVESA

“Ko bo umrlo zadnje drevo in bo zadnja reka zastrupljena in zadnja riba ujeta, šele takrat bomo spoznali, da denarja ne moremo jesti.”

Gozdna drevesa, ki bodo krasila naš Medeni park: robida, malinjak, pravi kostanj, divja češnja, lipa, lipovec, beli javor, mali jesen, vrba iva, trepetlika, rumeni dren, navadni češmin, rakitovec.

Preberite več 

ROŽE in TRAVE

Čebelam lahko pomagamo vsi ljudje s sajenjem in setvijo medonosnih rastlin. Medonosne rastline najdemo prosto v naravi, na travnikih…

Rože in trave brez katerih Medeni park ne bi bil popoln: spominčica, travniška kadulja, materina dušica, njivsko grabljišče, navadna nokota, trpotci, navadni glavinec, plazeča detelja, srpasta meteljka, navadni oslad, črni teloh, mali zvonček, pomladanski veliki zvonček, trobentica, pomladanski žafran, spomladanska resa, jesenska vresa, navadni jetrnik, navadni pljučnik, votli petečinček, navadni regrat, polaj – meta, navadna zlata rozga, navadna krvenka, navadni bršljan.

Preberite več 

SADNA DREVESA

Ohranjamo slovensko tradicijo. Avtohtone stare sorte rastlin so z nami sobivale v preteklosti in določajo obstoj našega naroda v prihodnje.

Piko na i bodo dale avtohtone stare sorte sadnih dreves: češnja, jablana, hruška, sliva, navadna leska, oreh.

Preberite več